torstai 4. tammikuuta 2018

Uusi vuosi, uusi into kirjoittamiseen

Usein on tehnyt mieli jatkaa tänne kirjoittamista, mutta se vain on jäänyt. Kynnys jatkaa kirjoittelua pitkän tauon jälkeen on ihmeen suuri. On muka liian vaikeaa tiivistää mitä kaikkea on edellisen blogitekstin jälkeen tapahtunut.

Loppujen lopuksi elämä on juuri samanlaista kuin aiempien kirjoitusten aikaan. Tosin yksi suuri muutos tähän väliin mahtuu, jouduimme taas muuttamaan, mutta tällä kertaa lasten koulut yms eivät vaihtuneet, vaan uusi koti on lähempänä kavereita ja kaikkea. Ahdasta on, mutta se koitetaan kestää, sillä lapsille tänne muutto on ollut hyvä juttu.

En muista kuinka paljon ehdin kirjoittaa tukitoimista joita perheemme sai, joten kerron niistä lyhyesti nyt. Nelosen aloittaessa lastenpsykiatrian asiakkaana, lääkäri teki meistä lastensuojeluilmoituksen, jotta saisimme apua jaksamiseen. Huhtikuusta asti meillä onkin ollut lastensuojelun perhetyö tukena, käyntejä on ollut keskimäärin viikottain. Itse olen käynyt psykologin juttusilla. Lapsiperheiden kotipalvelua saimme jo viime vuonna ja tänä vuonna saimme siihen jatkoa heti vuoden alkuun pari kuukautta, toivoakseni saamme sitä jatkossakin, sillä tarvetta tässä on.
Itse väsyin välillä pahasti ja voimat menivät siihen, että selvisi päivästä toiseen. Nyt onneksi pahin sumu on väistynyt, mutta pitkä matka tästä on vielä siihen, että voisin sanoa olevani täysin kunnossa.

Mitä lapsille kuuluu?
 
Kakkosen lääke annostustta nostettiin syksyllä, koulussa alkanut taas keskittyminen karkailemaan ja omantoiminnanohjauksen vaikeudet ovat taas alkaneet näyttäytymään. Myös unettomuus on vaivannut ja loppusyksystä alkoi poissaoloja tulemaan ropisemalla, kun väsyneenä tyttö ei vain lähtenyt kouluun, ei minkään keinon voimin. Ja kokeiltu on kyllä sanktiot ja palkkiot. Nyt alkuvuodesta vihdoin pääsemme tapaamaan toimintaterapeuttia ja katsotaan mitä eväitä hänellä olisi antaa, seuraavaksi suuntana koulupsykologi. Toivoisimme löytävämme jonkin lasten vertaistukiryhmän, sillä kakkonen itse kaipaisi sellaista. Toinen vaihtoehto olisi hakeutua sopeutumisvalmennuskurssille hänenkin kanssaan.

Kolmosen asoissa on pitkään junnattu paikallaan, mutta nyt vihdoin aloitettiin perheneuvolassa tutkimusjakso, ihan täysin en ole suoraansanottuna perillä siitä mitä tutkitaan, mutta eiköhän tässä parin kuukauden viikottaisen tutkimusjakson aikana jotakin tule selville. Koulussa kuulema menee nyt paremmin, mutta tiedä häntä. Olen minä joutunut hakemaan huutavan ja rimpuilevan pojan kotiin kesken päivää, kun eivät ole hänen kanssaan siellä pärjänneet. Sen tiedän, että jokin mättää ja poika tarvitsee siihen apua, jotta tulevaisuudessa menisi elämä oikeaan suuntaan.

Nelonen taas on vauhdikas edelleen. Edistysaskeleitakin onneksi on. Pissiminen joka paikkaan on onneksi loppunut ja karkailukin on vähentynyt hurjasti. On tosin syksyn aikana karannut eskasristakin kerran ja muutaman kerran kotipihastakin, mutta itsenäistä ulkoilua on kuitenki päästy pikkuhiljaa harjoittelemaan. Keskittyminen ja agressiivisuus kuitenkon tuottavat päänvaivaa edelleen. Sopivan lääkityksen löytyminen tuntuu olevan haasteellista. Noin vuosi sitten kokeilussa oli Risperdal käytöshäiriöön, ei tuloksia, sekä Conserta adhd:n hoitoon. Concerta hieman paransi keskittymiskykyä, mutta teki pojasta todella ärtyisän ja räjähdysherkän.

Tänä syksynä kokeiluun otettiin Elvanse, joka alkuun tuntui taivaanlahjalta, lähes kuukauden päivät saimme nauttia rauhallisista päivistä, kunnes sivuvaikukset kävivät niin suuriksi, ettei osannut sanoa onko käytös haastavampaa lääkittynä vai ilman lääkettä.
 Sivuvaikutuksina tuli ärtyisyyttä, valtavia raivareita ja juuttumista asioihin. Toisaalta taas poika oli lähes apaattinen, ylikeskittynyt pikkuaikuinen. Elvanse lopetettiin ja hyvin pian todettiin, että lääkityksen tarve on edelleen ehdottomasti olemassa, meno vain yltyy entisestään.
Nyt kokeilussa on ollut Strattera pari kuukautta, ja tämä tuntuu lievästi tasoittavan pahimpia huippuja, mutta mitään suurta eroa ei ainakaan kotioloissa pysty huomaamaan. Tavaroita hajoaa, sisaruksia ja vanhempia lyödään, vauhtia on vaikka muille jakaa jne.. Muutaman päivän päästä loppuu joululoma ja odotan innolla millaista palautetta eskarista tulee, joko siellä näkyisi lääkityksen hyöty.
Toimintaterapia loppui ja jatkosta odotetaan päätöstä. Tarvetta olisi, keskittymisen lisäksi vuorovaikutustaitoja muiden lasten kanssa on harjoiteltu, sillä nelonen ei oikein osaa leikkiä. Tätä onkin sitten harjoiteltu toimintaterapeutin kanssa.
Tällä hetkellä meillä on menossa vuorovaikutusterapia lapsen ja vanhemman kanssa, mutta sen hyödystä en oikein osaa sanoa, kun psykologi itsekin totesi jo ensimmäisellä kerralla, että meillä on kyllä vuorovaikutus kunnossa.
Voin myöhemmin kertoa tuosta terapiasta lisää, mutta tähän en ala erittelemään, ettei tule mahdottoman pitkä postaus.

Esikoisen, Vitosen ja Kutosen kanssa ei onneksi suurempaa pulmaa ole. Vauhdikkaitahan nuo molemmat pienimmät ovat, siitä ei pääse mihinkään, mutta onkos tuo tässä porukassa ihmekään. Vitonen on puheterapiajonossa ollut jo seitsämän kuukautta, ainakin viisi kirjainta puuttuu puheesta.

Onneksi kuitenkin näihin päiviin mahtuu niin paljon iloa,naurua ja rakkautta, lasten huumori ja aidot rakkauden tunnustukset ovat uskomaton voimavara :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti